Het laatste nieuws

Rode amaranth

7 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Beemdkroon

2 juli 2020

Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid bijna van start!

Spelenderwijs de wereld leuker, eerlijker en schoner maken. Dit jaar doen 9 enthousiaste basisscholen uit de gemeente Hoorn mee aan de Schooldag van de duurzaamheid. Leerlingen uit groep 5 t/m 8 gaan aan de slag met leuke activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Wethouder Samir Bashara geeft op 23 oktober het startsein met een voorproef van de activiteiten die de kinderen vanaf 26 oktober tot en met 30 oktober kunnen verwachten. De Hoornse Schooldag van de duurzaamheid is een gezamenlijk initiatief van MAK Blokweer, stichting Schooldag van de Duurzaamheid en Gemeente Hoorn.


Kick-off Digitaal

Op vrijdagochtend 23 oktober is de officiële kick-off van alweer de 3e editie van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid. "Het is elk jaar zo’n groot succes waarbij kinderen met veel enthousiasme aan leuke activiteiten werken die in het teken staan van de 7 wereldwensen. Gelukkig kunnen we dit jaar ook weer mee doen. Uiteraard met een aangepast programma vanwege corona maar wederom vol met groene en leerzame activiteiten", aldus Wethouder Samir Bashara. De wethouder geeft via een videobooschap het startsein voor alle scholen. Dit wordt gevolgd door een openingsfilm met Reinier van de Berg en een 'Schoolplein Safari Challenge'. Een leuke activiteit op eigen schoolplein, hoe zij het groener en leuker kunnen maken.

Schooldag/-week van de Duurzaamheid

Vanaf maandag 26 oktober tot en met vrijdag 30 oktober starten de leerlingen met leerzame workshops. Anders dan voorgaande jaren worden de activiteiten over een hele week verspreid. Zo kunnen we veilige voorzorgmaatregelen treffen volgens de richtlijnen van de basisscholen. De exacte invulling wordt per school afgestemd zodat iedereen zo goed en veilig mogelijk aan de slag kan gaan.

De activiteiten staan in het teken van de 7 junior global goals die vertaald zijn naar 7 wereldwensen. De kinderen gaan samen aan de slag en dragen hun een steentje bij om de wereldwensen in vervulling te laten gaan.

Ben je benieuwd welke basisscholen mee doen, wat het programma is of wil je meer weten over de 7 Junior Global Goals?
Alle informatie lees je op www.schooldagvandeduurzaamheid.nl en op www.hoorn.schooldagvandeduurzaamheid.nl!

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Beemdkroon

2 juli 2020

Rode amaranth

Er staat nog verrassend veel te bloeien in de kloostertuin. Asters geven nu de meeste kleur. Een ideale najaarsplant die overal bovenuit in het oog springt. De scharlaken aster (de favoriet van de tuinbeheerder!) blijft stram in de houding maar de violette is wat slapper en waaiert alle kanten uit. Net zoals de witte najaarsmargriet. De herfsttijloos doet het dit jaar beter dan ooit en wat staan de cosmea’s nog lang te bloeien.

Veel planten zijn aan een tweede jeugd begonnen en bloeien alsof het voorjaar is. De plant die het langst bloeit is de amaranth. Zo rood van bloem en blad zijn weinig andere planten. Er staan er ook een paar in de moestuin. Daar horen ze eigenlijk ook thuis, want je kan het jonge blad van de gewone groene amaranth goed eten.

Vorig jaar hadden we de variëteit met hangende staarten in de kloostertuin; de kattenstaart-amaranth. Het blijft altijd een apart gezicht zo’n bloem naar de grond te zien groeien. De opgaande soort die er nu staat is minstens even mooi. Op voedzame grond worden ze rap een meter hoog. Als het goed is, zaaien ze zich zelf uit. Niet alleen mooi dus maar nog makkelijk ook.

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

Rode amaranth

7 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Beemdkroon

2 juli 2020

MAK Blokweer is open!

Natuur- en milieu-educatiecentrum MAK Blokweer is weer open voor publiek. Voor een bezoek aan de dieren op ons terrein, de Rietkreek of het Natuurpark kun je ons op de bonnefooi komen bezoeken, het is niet nodig om te reserveren.

Het bezoekerscentrum met het WaterLAB  is op reservering te bezoeken. Je leest er meer over in onze agenda.

De Kijkboerderij en het MAK café blijven vooralsnog gesloten, alle dieren zijn op het erf of in de weides te bewonderen!

Wil je meer halen uit je bezoek? Reserveer dan één van onze rugzakroutes. Hiermee ondersteun je MAK Blokweer en je duikt met je kinderen nog wat dieper in de natuurbeleving! Gewapend met een rugzak vol materialen en opdrachtenboekje wandel je samen een route van ca. 1,5 uur. Hier vind je alle informatie over de rugzakroutes.

Hou bij je bezoek rekening met de richtlijnen van het RIVM: hou 1,5 meter afstand van anderen en vermijd drukke tijdstippen en plekken. Heb je verkoudheids- of griepklachten? Blijf dan thuis.

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

Rode amaranth

7 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Beemdkroon

2 juli 2020

Een duurzame toekomst

We moeten met z'n allen van het gas af, en meer energie opwekken met windmolens en zonneweides. De komende weken stellen gemeentes en provincies een concept op voor de Regionale Energie Strategieën, maar is er voldoende draagvlak? Ruimte wordt er gezocht, waar windmolens en zonneparken kunnen komen. Maar mag dit ook ruimte zijn op minder dan 600 meter van woningen, of in natuurgebieden? Dat is de vraag. Duurzaamheid, daar moeten we absoluut ja op zeggen, maar niet ten koste van de kwaliteit van leven van mens, dier of plant; het gaat om de toekomst van de aarde.

De energieregio's gaan de komende weken een concept Regionale Energie Strategie (RES) vaststellen. Hierin staan plannen voor hoe de energietransitie te realiseren. De energietransitie houdt bijvoorbeeld in: geen fossiele brandstoffen meer, zuiniger met energie zijn (van het gas af), en alternatieve energiebronnen (zonne- en windenergie, waterstof of aardwarmte, geen biogas!). In de RES zal dus onder andere gezocht moeten worden naar locaties voor windmolenparken en zonneweides. Hopelijk gaan de plannen zich niet beperken tot het aanwijzen of uitsluiten van gebieden, maar wordt er ook draagvlak gezocht bij natuurorganisaties, bedrijfsleven en bewoners. Dat ontbreekt nu nog grotendeels, maar voldoende draagvlak is essentieel, anders komt er niets terecht van de energietransitie.

Duidelijk zal zijn dat wat ons betreft windmolens en zonneparken ongewenst zijn in natuurgebieden. Natuur, landschap en biodiversiteit staan in ons land al onder druk. Een rapport van de Verenigde Naties stelt dat landen geen van de doelstellingen zullen halen die ze zichzelf 10 jaar geleden hebben gesteld om natuur te behouden en soortenrijkdom te redden. Denk in ons land bijvoorbeeld aan de plannen voor woningbouw in het Groene Hart.

Gelukkig gaat de Rijksoverheid zich ook weer bemoeien met de landelijke inrichting. Ze gaan een Nationale Omgevingsvisie opstellen om sturing te geven aan de inrichting van ons land. Dat is hoognodig, want er is sprake van verrommeling, gemeentes beconcurreren elkaar bijvoorbeeld met bedrijventerreinen. Goed dus dat er landelijke sturing komt, maar landelijke bemoeienis kan ook verkeerd uitpakken. De klimaatopgave en energietransitie hebben immers ook economische impact, en het risico bestaat dus dat zoals zo vaak de economie prioriteit krijgt boven natuur en landschap.

Groene energie moet, maar niet ten koste van woongenot of natuur en landschap. Er is een brede visie nodig voor een toekomst waarin gewenste ontwikkelingen in samenhang worden bekeken. Waar willen we woningbouw, waar zonneparken en windmolens, waar bedrijventerreinen? Keuzes maken, maar wel samen. Misschien iets voor een burgerparlement zoals onlangs in Frankrijk is opgestart? Hoe dan ook, een brede visie is wenselijk en hopelijk leidt die tot een duurzame toekomst en kan die rekenen op draagvlak onder bewoners, bedrijfsleven en natuurorganisaties. De huidige aanpak met de Regionale Energie Strategie geeft daar nog weinig garanties voor.

We moeten niet willen dat volgens een rapport van de Verenigde Naties miljoenen soorten dieren, planten, vogels en vissen met uitsterven worden bedreigd, omdat driekwart van het land op aarde ernstig is aangetast door activiteiten van de mens. De impact van de mens is de afgelopen 50 jaar catastrofaal geweest voor de natuur. Dus geen windmolens en zonnepanelen in natuurgebieden!

Namens het bestuur
Henk Verheij, voorzitter

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

Rode amaranth

7 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

Beemdkroon

2 juli 2020

MAKS' Biomarkt weer van start

MAKS' Biomarkt is een kleinschalige, maandelijkse (streek)markt met biologische en duurzame producten van lokale ondernemers. Na een tijdelijke stop in verband met de landelijke coronamaatregelen begint de eerste markt van he nieuwe seizoen plaats op zondag 27 september, van 10:00 tot 16:00. De organisatie en verkopers kijken vol enthousiasme uit naar wat een gezellige marktdag belooft te worden.

Alle vaste kraamhouders zijn weer van de partij en staan klaar om het winkelend publiek te voorzien van verantwoorde alternatieven voor de vaste boodschappen. Bakkerij Raat is aanwezig met heerlijke 'oer' broden en broodjes, geheel vrij van onnodige toevoegingen. Rico's Biokazen presenteert een uitgebreid assortiment van de lekkerste en verrassendste biologische kazen. De kraam van Grutterswinkel de Glazen Pot doet denken aan een ouderwetse kruidenier, met kruiden, specerijen, bakpakketten en zo meer. Cantos Import staat voor mooie, ecologische olijfolie en balsamico-azijn van het Spaanse platteland. Bij Life Energy vind je alles voor een gezonde energiehuishouding, van thee tot magnesium. De invulling van de overige kramen wordt in de aanloop naar de markt bekend gemaakt via de Facebookpagina van MAKS' Biomarkt.

Op de marktdag is er bij MAK Blokweer van 14:00 tot 15:30 een lezing en excursie in het teken van de libelle. De activiteit is geschikt voor iedereen vanaf ca. 6 jaar.

MAKS' Biomarkt vindt van maart t/m november plaats op de laatste zondag van de maand, van 10:00 tot 16:00. Tijdens de markt zijn het natuurpark en het terras van het MAK Café geopend. De binnenruimtes (inclusief toiletten) blijven vooralsnog gesloten. Toegang is gratis. Honden zijn niet toegestaan. Voor meer informatie: 0229 266344 of info@mak-blokweer.nl.

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

Rode amaranth

7 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Beemdkroon

Als je tabaksrook in de bloem van de beemdkroon blaast, verandert het lilablauw in groen. Lijkt me leuk om eens te doen in een tuin voordat de trotse tuineigenaar zijn verzameling beemdkronen wil showen. Je gelooft je ogen niet. In de kloostertuin wordt niet gerookt. Wel een reden om eens een saffie op te steken om te kijken of het waar is en hoe snel de verkleuring tot stand komt.

Voorlopig zijn we blij met de massa’s blauwe bloemen die samen met klokjes en cichorei een hele hoek van de kloostertuin blauw kleuren. Het is ook een hoekje waar we niet veel werk aan hebben. Het is een vaste plant en houdt de bodem aardig bedekt. Beemdkroon als weilandplant kan niet tegen bemesting met kunstmest en is daardoor verdreven naar zandige dijken en bermen.

En naar de kloostertuin dus.

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

Rode amaranth

7 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Vernieuwing tentoonstelling

De werkzaamheden aan de tentoonstelling boven in de Molshoop zijn weer in volle gang! Nu onze vrijwilligersgroepen weer op veilige afstand van elkaar kunnen samenkomen, hebben zij het werk weer opgepakt. En ook achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling over het cultuurlandschap van West-Friesland.

Hoe is het West-Friese landschap ontstaan, welke waarden waren destijds belangrijk, hoe gaan we hiermee om in de toekomst en welke rol heeft Natuurpark Blokweer daarbij? Hoe werd er gewoond en gewerkt en kunnen we het vergroten van biodiversiteit en hoe wij nu wonen met elkaar verbinden? Welke rol heeft waterbeheer in dit toekomstplaatje en wat kunnen we zelf doen?

De nieuwe landschapsbeleving zal interactief antwoorden en inspiratie geven en wellicht weer nieuwe vragen oproepen. Sommige bestaande tentoonstellingsitems krijgen een nieuw jasje. Onder andere de mollengang, voor kinderen dé manier om zelf al kruipend het thema bodem te beleven, wordt vernieuwd. Landschapswanden, een soortengalerij en een polder-challenge zijn compleet nieuwe elementen. Als alles volgens planning verloopt, zal de nieuwe tentoonstelling in december worden geopend.

Blij en trots kunnen we melden dat Ooms Bouw & Ontwikkeling en Stichting Het Glaswerk als sponsors bijdragen aan de vernieuwing. Samen met Zabawas, Fonds NME, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PB Cultuurfonds en de Gemeente Hoorn dragen zij financieel bij. De Toekomstgroep, Het Schilderpaleis en GP Groot steunen de vernieuwing in natura.

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

Rode amaranth

7 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Onze toekomst na corona

Half maart ging Nederland in de corona-lockdown. Ook het MAK sloot de deuren, alleen Natuurpark Blokweer bleef toegankelijk. Geen educatieve lessen meer op de basisscholen. Heel onwerkelijk, surrealistisch, en nooit eerder vertoond. Maar we zijn weer open, na ruim 3 maanden. En één ding is zeker: onze samenleving is kwetsbaar gebleken. We zullen daarom moeten nadenken over een toekomst die meer in balans is, denk aan voedselproductie, klimaat, vervuiling, en zo verder.

Het COVID-19 virus heeft de wereld met de neus op de feiten gedrukt. Onze samenleving blijkt uiterst kwetsbaar. Een virus was in staat ons zijn wil op te leggen. Gedurende ongeveer 3 maanden kende ons land een groot aantal beperkingen wat betreft ons sociale en economische leven. En niet alleen ons land, maar vele andere landen overal in de wereld. Een ongekende situatie, surrealistisch. We kwamen er achter dat beroepen in de zorg en het vervoer niet alleen onmisbaar maar cruciaal zijn. Meestal ondergewaardeerde beroepen trouwens. Eigenlijk wisten we dat natuurlijk allang, alleen we handelden er niet naar. Langzaam gaan we weer naar een normale situatie, tenminste in Nederland. Elders heerst het virus nog, vooral in Zuid-Amerika en Afrika. Het virus is ook niet weg. Voorlopig hebben we een anderhalve meter samenleving. Hoe lang dat gaat duren, niemand die het weet.

Kijkend naar de toekomst zal er iets moeten gebeuren. We weten immers allang dat onze aarde kwetsbaar is. Denk aan de vervuiling van de oceanen, de opwarming door de klimaatverandering, de weinig efficiënte voedselproductie, de uitputting van onze grondstoffen, en zo zijn er meer voorbeelden. Niets nieuws, en nu dan dat virus. We kunnen zo niet doorgaan. Nu is er een kans om de samenleving duurzamer en minder kwetsbaar te maken. Laten we stoppen met steeds maar weer inzetten op economische groei, laten we stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, laten we minder vliegen, laten we versneld vergroenen.

Onze toekomst kunnen we nu anders invullen: minder consumptie, meer welzijn. Een betere balans tussen werk en vrije tijd. Werk ja, maar ook voldoende vrije tijd om even bij te komen van dat werk. Tijd voor een pauze voor sociale contacten, of genieten van kunst, cultuur of natuur. Een pauze kunnen nemen, anders gezegd: je verpozen. Aan dat laatste kan ook het MAK bijdragen. Ons centrum is niet alleen belangrijk voor natuur- en educatielessen voor scholieren, maar ook voor de natuurbeleving en de speelmogelijkheden in ons Natuurpark Blokweer. We leveren daarmee een bijdrage aan het welzijn van de inwoners van Hoorn en West-Friesland. Ook in een anderhalve meter samenleving, die dus het liefst duurzaam is en minder gericht op consumptie. Laten we die kans grijpen.

Namens het bestuur
Henk Verheij, voorzitter

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

Rode amaranth

7 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Hij bloeit!

De tulpenboom langs het pad bij de vleermuizenkelder heeft bloemen. Dat is bijzonder omdat het wel 20 jaar kan duren voordat tulpenbomen bloeien. De bloemen lijken op tulpen, het blad trouwens ook, en groeien zodanig hoog dat je er niet bij kan. Een beetje jammer, maar met een camera kan je de bloem aardig dichtbij halen.

Er staan in deze hoek bij de vleugelnoot drie Amerikaanse tulpenbomen die bij het planten in 2009 al 10 jaar oud moeten zijn geweest. Tulpenbomen worden op latere leeftijd spectaculair groot. In Amerika staan exemplaren van 80 meter hoog. Hier worden ze niet hoger dan 30 meter.

Vóór de ijstijden knabbelden dino’s aan hun blad. Ná de ijstijden bleken er nog twee soorten over te zijn: één in Amerika en één in China. Zoals zo veel planten- en diersoorten werden ze in de 17e eeuw door verzamelaars naar Europa gehaald, en in 2009 naar ons park. Niet uit Amerika uiteraard, maar gewoon gekweekt ergens op een Nederlandse boomkwekerij.

En nu bloeien er dus Nederlandse tulpen in Amerikaanse bomen.

Het laatste nieuws

Schooldag van de Duurzaamheid

14 oktober 2020

Rode amaranth

7 oktober 2020

MAK Blokweer is open!

5 oktober 2020

Een duurzame toekomst

16 september 2020

MAKS’ Biomarkt weer van start

2 september 2020

Te koop: schapenvachten

De prachtige, lange witte wol van onze Mergelland-schapen is te koop! Mergellanders staan bekend om hun goede wolkwaliteit, de wol is heel geschikt om bijvoorbeeld te spinnen of te vilten. De vachten worden ongewassen, direct van het schaap per stuk aangeboden.

De vachten kosten € 12,50 per stuk. De vachten kunnen na betaling (via onderstaand formulier) op afspraak opgehaald worden bij MAK Blokweer.

Koop direct een schapenvacht

Schapenvacht
€ 12,50

Totaal