Het laatste nieuws

Coronavirus maatregelen

In verband met de landelijke maatregelen met betrekking tot het coronavirus zijn alle geplande activiteiten en evenementen t/m 1 juni voor publiek afgelast. Ook de deuren van het bezoekerscentrum en de kijkboerderij blijven t/m 1 juni gesloten voor publiek en groepen.

Onze administratie en informatiebalie zijn tijdens deze periode van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar: 0229 266344

Voor de geplande schoolactiviteiten, kinderfeestjes en andere activiteiten nemen wij contact op met scholen en klanten. Waar mogelijk worden de reserveringen verplaatst.

De richtlijnen van de overheid zijn voor ons leidend bij het nemen en bijstellen van de maatregelen. De gezondheid van onze bezoekers, vrijwilligers en vaste medewerkers zijn hierbij van het grootste belang. Onze vrijwilligersgroepen zullen de daarom de komende tijd niet samenkomen om werkzaamheden te verrichten. Onze vaste medewerkers werken wisselend op onze locatie of thuis. De gestelde voorzorgsmaatregelen worden door onze medewerkers nauwgezet toegepast.

Meer informatie van rijksoverheid: rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
Meer informatie van RIVM: rivm.nl/coronavirus

Het laatste nieuws

Het water komt, of toch niet?

Nee, ik bedoel niet al die regen, maar verwijs naar een brief aan alle Nederlanders van de journalist Rutger Bregman. Het gaat hierin over zeespiegelrijzing, klimaatverandering, CO2-uitstoot, en wat wij kunnen doen. Of moeten we verhuizen naar Amersfoort aan Zee, of de Noordzee afsluiten met dammen? Hoe zit het nu, wat zijn de feiten en scenario's? En gaan de klimaatafspraken, ook regionaal, en de energietransitie ons redden?

De rampenscenario's vliegen ons om de oren, en dat alles als gevolg van de zeespiegelstijging die dan weer wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde door ons gebruik van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot. Hel en verdoemenis worden ons voorgespiegeld. We zouden moeten verhuizen naar het oosten van ons land, onze kleinkinderen zouden huis en haard moeten verlaten. Volgens journalist Rutger Bregman wel, in zijn brief aan alle Nederlanders “Het Water komt”, tenzij we actie ondernemen. Ideeën om ons te beschermen tegen zeespiegelrijzing zijn er ook. Denk aan het plan om de Noordzee af te sluiten met dammen van Schotland naar Noorwegen en van Bretagne naar Zuid-Engeland. Een plan dat in de jaren 30 van de vorige eeuw overigens ook al eens is geopperd door Britse meteorologen.

Dat de waterspiegel stijgt klopt wel, alleen ligt het allemaal wel wat genuanceerder. Circa 1 meter stijging in 2100 is op dit moment reëel, maar er zit een ruime marge om heen. Het kan beperkt blijven tot 0,50 meter, maar ook 2 meter worden. Niemand die het op dit moment precies weet. Een stijging van 1 à 2 meter is voor onze dijken en zeeweringen geen probleem. Bij meer dan 2 meter wordt het moeilijker om het water buiten de deur te houden.

Gelukkig wordt er onder leiding van de Deltacommissaris veel studie gedaan naar de mogelijkheden om de gevolgen van zeespiegelstijging te beperken. Tot 2050 wordt in Nederland bijna 1 miljard per jaar uitgegeven voor versterken van onze waterkeringen en voor onderzoeken hoe Nederland bewoonbaar te houden in de diverse scenario's. En ja, bij die scenario’s hoort ook het extreme geval van verhuizen naar Amersfoort aan Zee, maar waarschijnlijk is dat scenario niet, want we zitten ook niet stil. We hebben immers wereldwijd klimaatafspraken gemaakt. Want de Noordzee afsluiten is leuk voor ons land en nog wat omringende landen, maar daar hebben ze in Bangladesh en de eilanden in de Grote Oceaan helemaal niets aan. We moeten de klimaatafspraken nakomen, als land maar ook regionaal, bijvoorbeeld via de energietransitie. Meer zonne- en windenergie dat helpt het klimaat te verbeteren, maar ook groene waterstof, of zonnezandbanken in IJsselmeer en Markermeer.

Sinds november vorig jaar wordt via allerlei werkgroepen een Regionale Energie Strategie (RES) voor Noord-Holland uitgewerkt. U kunt ook ideeën inbrengen, zie de website: https://www.energieregionhn.nl waar ook een eerste concept is te downloaden. Kortom: de wereld is zeker nog te redden, maar actie is wel vereist.

Namens het bestuur
Henk Verheij, voorzitter

Het laatste nieuws

Namenwedstrijd: weet jij een leuke lammetjesnaam?

Hoera, het is weer zover! Begin april zullen de eerste schapen- en geitenlammetjes geboren worden bij MAK Blokweer. Weet jij een mooie naam voor een lief klein lammetje? Doe dan mee met de namenwedstrijd, en wie weet huppelt er straks een schaapje of geitje met jouw naam door de wei!

De landgeiten behoren tot stamboekvee en daarom moet hun naam dit jaar met de letter U, V, W, X, Y of Z beginnen. Voor de schaaplammeren is elke beginletter mogelijk. Er zijn 7 geiten en 16 schapen drachtig. De meeste krijgen één of twee lammetjes.

Hoe doe je mee?
Weet jij voor onze lammetjes een leuke, mooie, of grappige naam? Vul dan onderaan deze pagina het deelnameformulier in. Als jouw naam getrokken wordt, krijgt een pasgeboren schaapje of geitje die naam. Wij bellen jou gelijk op om het goede nieuws te vertellen!

We sturen je in ieder geval alvast een mooie foto van 'jouw' lammetje. Wanneer het MAK weer opengaat voor publiek, mag je natuurlijk een keer bij het lammetje op bezoek komen. Ook willen we alle winnende creatievelingen vragen om een mooi geboortekaartje te knutselen met de naam van het lammetje erop. Dit kaartje delen wij graag via social media, om iedereen te laten weten welke prachtige namen er verzonnen zijn!

Deelname kost €2,- per formulier. De opbrengst komt ten goede aan de kijkboerderij. Houd er bij deelname rekening mee dat niet alle lammeren bij MAK Blokweer zullen blijven.

Stuur nu je naam in!
Naam insturen (1x)
€ 2,00


Totaal


Voor de bovenverdieping van het bezoekerscentrum is een nieuwe tentoonstelling één van onze grote wensen. De plannen hiervoor liggen klaar, het realiseren ervan zullen we in fases doen. Onze fantastische technische vrijwilligers zijn inmiddels gestart met het ontmantelen van de oude tentoonstelling. Oude onderdelen worden verzaagd en hergebruikt voor bijvoorbeeld het maken van een expositiewand waar de biodiversiteit van het park een podium zal krijgen.

Met behulp van fondsen, sponsors en donateurs hopen we de benodigde middelen bij elkaar te krijgen. GP Groot trapte af en stelde een grof vuil container beschikbaar. Zij zorgen ervoor dat afvalstromen op een duurzame manier van elkaar gescheiden worden en recyclen dit tot nieuwe grondstoffen, bouwmaterialen en nieuwe producten. Geweldig, hartelijk dank voor jullie sponsoring!

Op de foto de vrijwilligers van de technische dienst van MAK Blokweer. Wekelijks werken ze aan het vernieuwen van de bovenverdieping en de tenoonstelling. Ze zijn op zoek naar versterking! Het liefst iemand die goed kan schilderen. Iets voor jou? Lees dan snel hier hoe je je bij deze gezellige groep die elke maandag aanwezig is kunt aansluiten.

Vernieuwing 2020

In 2018 vernieuwden we het MAK café op de begane grond van ons bezoekerscentrum. In 2020 is de tentoonstellingsruimte op de bovenverdieping aan de beurt.

De eerste klus is het leeghalen van de ruimte, dat doen de geweldige vrijwilligers van onze technische dienst. Daarna gaan we schilderen. Tijdens de Maatschappelijke Beursvloer in de Park Schouwburg sloot MAK Blokweer een mooie match met De Toekomstgroep, die ons ondersteunt bij deze klus. Directeur Jan Piet Konijn van de Toekomstgroep was direct enthousiast en wil goede latex en lakverf beschikbaar stellen. Een match in de eerste minuut na de gong. Een tweede match werd al snel gesloten met GP Groot, die een grofvuil container beschikbaar stelt.

Hartelijk dank aan beide bedrijven voor deze ondersteuning!

Het laatste nieuws

Klimaat, zomerse hitte, en brand

Zo, de vakantieperiode is weer voorbij. Elf tropische dagen, twee hittegolven, enzovoort. Hopelijk hebt u er van genoten, maar voor mij hoeft het niet zo, die hitte. Tot 30 graden vind ik het leuk, maar daar boven treedt mijn privé hitteplan in werking. En dat betekent: rustig aan, lekker binnen blijven, veel water drinken, nat lapje in de nek. Kan niet anders, of die warme zomers moeten te maken hebben met veranderingen in het klimaat.

Steeds meer warmterecords worden gebroken. Er is steeds meer droogte en opwarming. In Chili is het sinds 60 jaar niet zo droog geweest. Ja, en dan al die bosbranden, zoals in Siberië en het Amazonegebied. In Siberië ontstaan de branden door bliksem en ontdooit door de branden de permafrost, de permanent bevroren bodem. Ook de Noordelijke IJszee wordt langzaam ijsvrij waardoor je boven Rusland en Siberië langs naar China kan varen. Er is zelfs onweer boven de Noordpool waargenomen, zeer bijzonder. Toch wel duidelijke aanwijzingen dat het klimaat verandert.

Alleen de bosbranden in het Amazonewoud hebben niets te maken met het klimaat, het is daar nu immers winter. Elk jaar zijn er veel branden in het Amazonegebied, niet alleen in Brazilië maar ook in Colombia. Op zichzelf zijn bosbranden niet erg. Bosbranden zorgen voor verjonging. In Australië wordt daarom door de overheid brand gesticht. Ook in Nederland is dat het geval, denk aan het platbranden van heidevelden om deze in stand te houden. Als het dichtgroeit, verdwijnt de vegetatie en daarmee het heideleven. Het is dus soms essentieel om ruimte te maken om een ecosysteem in stand te houden.

Maar in het Amazonegebied is de omvang van de branden veel groter. Er is sprake van grootschalige ontbossing om rundvee te houden en gewassen zoals soja en palmolie te verbouwen. Het is duidelijk dat de flora en de fauna door de branden grote schade oplopen, maar ook de inheemse bevolking raakt haar leefgebied kwijt. Nederland is medeverantwoordelijk, want wij willen goedkope biefstukken en helpen daarom met de aanleg van wegen en havens. Onze regering is geen voorstander van het blokkeren van het vrijhandelsverdrag om druk uit te oefenen op Brazilië. Nee, de koopman wint het van de dominee, zaken gaan voor het milieu. En dan is er nog de president van Brazilië. Hij lapt milieuwetten  aan zijn laars ten gunste van de economie. Hoe dan ook, de bosbranden in het Amazonegebied moeten stoppen. Zoveel brand is slecht want het vergroot de CO­2-uitstoot. Bovendien blijven er minder bomen over, en bomen nemen juist CO2 op. Minder bomen betekent dus meer CO2 en meer opwarming van de aarde.

Gelukkig zijn er ook positieve signalen: China, India en Ethiopië planten op grote schaal bomen. Dat is goed voor ons klimaat, goed voor onze aarde. Als MAK proberen we ons steentje bij te dragen door mensen bewust te maken van hun invloed op het klimaat. Samen kunnen we onze aarde leefbaar houden.

Namens het bestuur
Henk Verheij, voorzitter