Biodiversiteit

Het natuurpark bevat een bosgedeelte van 10 hectare groot. Dit bosgedeelte bestaat uit jong loofbos, geplant in de winter van 2009/2010. Met zijn gevarieerde beplanting (maar liefst 120 soorten bomen en struiken) en doorkijkjes is het de ideale plek voor een aangename wandeling.
Paarse Morgenster

Soortenrijkdom

In het natuurpark Blokweer komen ruim driehonderd soorten planten voor. Er zijn een aantal bijzondere soorten bij zoals stijve ogentroost, geelhartje, grote ratelaar en rietorchis.
De soortenrijkdom is te danken aan een gevarieerde aanleg met poelen en veel ecologisch oevers. Een prachtig voorbeeld van geslaagde natuurbouw is de ratelaarvallei. In juni bloeien hier veel orchideeƫn en uiteraard veel grote ratelaars. Deze oevers zijn ook belangrijk voor de veertien soorten libellen en juffers die in het park leven.
Foto: Paarse Morgenster door Hans Smink

IJsvogel

Dieren en planten

De weiden en boomgaard worden begraasd door schapen en geiten. Een gedeelte wordt in juli gemaaid voor hooiwinning. Er wordt geen kunstmest gebruikt, mede daardoor komen er plaatselijk dertig soorten grassen en planten voor.
Voor overwinterende vleermuizen is er een vleermuizenkelder aangelegd, er komen 4 soorten voor in het gebied. Het park is een aantrekkelijke plaats voor zangvogels. De ijsvogel is een graag geziene regelmatige gast en de roerdomp fourageert hier in winter en zomer. Een complete soortenlijst van planten en dieren vind je hier: Soortenlijsten MAK Blokweer 2018.

vlindertuin-r

Vlinder- en bijentuin

Een tuin die aantrekkelijk is voor bijen en hommels is van groot belang. Zij bestuiven meer dan 70% van de landbouwgewassen die nodig zijn voor ons voedsel. Er zijn steeds minder bijen en hommels en dat is alarmerend. Door een tuin met nectarrijke planten in te richten kunnen we een handje te helpen. Een vlinderrijke tuin is een lust voor het oog!
De activiteit 'Bezige Bijen en Vrolijke Vlinders' voor middenbouw groepen van het basisonderwijs gaat in op dit thema. Scholen kunnen reserveren via www.nmewestfriesland.nl

moestuin MAK Blokweer

Ecologische moestuin

In de moestuin wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Als bemesting wordt eigen gemaakte compost gebruikt. Per jaar wisselen de gewassen (wisselteelt) zodat de grond niet wordt uitgeput en de planten sterk en gezond blijven. Daardoor zijn ze minder vatbaar voor plantenziekten.
Een deel van de moestuinen wordt als schooltuin onderhouden door leerlingen van basischolen uit de buurt.

Kloostertuin

Op de plek waar vijfhonderd jaar geleden klooster Nieuwlicht heeft gestaan, is de kloostertuin aangelegd. De tuin is zoveel mogelijk authentiek ingericht en wordt onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers. Bij de aanleg werd de kloosterpoort deels nagebouwd waarbij de originele sluitsteen is gebruikt. Kom eens kijken op deze bijzondere plek waar veelal medicinale planten en oude groentesoorten groeien.

hoogstam boomgaard

Hoogstam fruit

Alle fruitbomen in de boomgaard zijn Oudhollandse hoogstamfruitrassen. Zo zijn er 40 verschillende soorten oude appelrassen, 40 oude perenrassen en 8 pruimenbomen. Je kunt bijdragen aan het behoud van de hoogstamfruitboomgaard door adoptieouder te worden van een boom naar keuze: adopteer (bijvoorbeeld) een peer! Als adoptieouder mag je het fruit van jouw gesponsorde boom in de oogsttijd plukken.