Expeditie Duurzaam

Leerlingen van 20 basisscholen in gemeente Hoorn zijn via doe-activiteiten aan de slag geweest met duurzaamheid. Ook in schooljaar 2023-2024 vindt het succesvolle project Expeditie Duurzaam plaats. De expeditie gaat dan langs bij scholen in de West-Friese gemeenten Hoorn, Medemblik en Koggenland.

Tijdens Expeditie Duurzaam gaan de leerlingen op avontuur in de wereld van duurzame ontwikkeling. Zij ontdekken spelenderwijs hoe zij zelf aan de slag kunnen gaan met het thema duurzaamheid, op school maar ook thuis. Zij ervaren dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering van hun leefomgeving, gezondheid en het effect daarvan wereldwijd.

In het project staan de duurzame werelddoelen centraal, de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties die tot 2030 richting geven aan een duurzame samenleving.

Schooljaar 2023-2024
In het schooljaar 2023-2024 gaan de leerlingen door middel van doe-activiteiten en theater aan de slag met de thema's klimaat, natuur (biodiversiteit), energie en water en ontdekken hoe zich dit verhoudt tot de eigen leefomgeving.

Op expeditie!
De expeditie start met een optreden van Het Klimaatcircus. In deze theatervoorstelling wordt het verontrustende thema klimaatverandering op een speelse en humoristische wijze over het voetlicht gebracht. Daarna volgen een gastles en activiteiten die uit te voeren zijn op school. Het project kan worden ingezet op 1 of 2 dagdelen of kan worden verspreid over een week.

Meedoen met Expeditie Duurzaam?

Scholen die willen deelnemen aan het project kunnen contact opnemen met Charlotte Hömann-Post. Of kijk voor meer informatie in ons Scholenprogramma Omgevingsonderwijs.

Expeditie Verslag

Hieronder vind je de expeditie verslagen van enkele scholen die meededen. Je leest daarin meer over wat de leerlingen hebben gedaan tijdens de kick-off en de verdere duurzame expeditie. En hoe zij dit hebben ervaren.