Hoornse Expeditie Duurzaam

Leerlingen van 10 basisscholen met 33 groepen in gemeente Hoorn zijn via doe-activiteiten aan de slag geweest met duurzaamheid dit schooljaar 2021-2022. Ook in schooljaar 2022-2023 zal het succesvolle project Expeditie Duurzaam in de wijken van gemeente Hoorn plaatsvinden.

Expeditie Duurzaam start met een kick-off, waarin de leerlingen de 7 Junior Global Goals ontdekken. Deze kick-off zal ongeveer 1 dagdeel in beslag nemen. Kinderen uit de bovenbouw, gaan tijdens de kick-off aan de slag met leerzame workshops en activiteiten over het thema duurzaamheid. Zij ontdekken hoe zij hier zelf mee aan de slag kunnen gaan, op school maar ook thuis. Zij ervaren dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering van hun leefomgeving, gezondheid en het effect daarvan wereldwijd. Lees hier meer informatie over de Junior Global Goals.

Na deze kick-off gaan de leerlingen verder op Expeditie Duurzaam. Waarbij vanuit de Junior Global Goals de thema’s Afval, Energie en Voeding een rol spelen. Aan de hand van deze thema’s wordt het avontuur van de energietransitie inzichtelijk voor de leerlingen. In de week of weken daarna volgen een gastles en activiteiten die uit te voeren zijn op school. Scholen kunnnen het project in overleg met MAK Blokweer en naar eigen inzicht plannen op 1 of meerdere dagen.

Meedoen met Expeditie Duurzaam?

Voor het schooljaar 2022-2023 is de inschrijving geopend. Expeditie Duurzaam wordt op twee momenten aangeboden in het komende schooljaar.
Periode oktober-november 2022: op vrijdag 28 oktober 2022 de kick-off. De week of weken hierna met school en MAK Blokweer te bepalen momenten.
Periode maart-april 2023: op vrijdag 17 maart 2023 de kick-off. De week of weken hierna met school en MAK Blokweer te bepalen momenten.

Scholen die willen deelnemen aan het project kunnen contact opnemen met Charlotte Hömann-Post. Of kijk voor meer informatie in ons Scholenprogramma Omgevingsonderwijs.

Expeditie Verslag

Hieronder vind je de expeditie verslagen van enkele scholen die dit jaar meededen. Je leest daarin meer over wat de leerlingen hebben gedaan tijdens de kick-off en de verdere duurzame expeditie. En hoe zij dit hebben ervaren.