Zeldzame Huisdierrassen

Oude huisdierrassen, die de basis vormden voor de moderne rassen, zijn kleine populaties geworden of worden zelfs met uitsterven bedreigd. Zij kunnen het niet meer opnemen tegen de moderne hoogproductieve rassen. Toch zijn er goede redenen om deze bedreigde rassen te behouden.

Deze rassen hebben namelijk een cultuurhistorische waarde. Zij vormen een bron van biologische verscheidenheid en laten zien welke variatie aan rassen onze voorouders met gerichte selectie en fokkerij hebben bereikt. Ze vallen op door hun grote variatie aan aftekeningen en kleur. Daarnaast zijn ze, doordat ze weinig eisen stellen aan hun omgeving, prima geschikt voor begrazing van ons natuurpark en sober en sterk genoeg om het hele jaar door dag en nacht buiten door te brengen. Behalve een hoge educatieve waarde hebben onze dieren ook een recreatieve waarde.

(Bijna) alle dieren die bij MAK Blokweer worden gehouden zijn van door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen erkende rassen.

konrad1

Nederlandse Landgeit

De Nederlandse Landgeit is een stevige, middelgrote geit met horens. Bokken zijn altijd langharig, terwijl de geiten ook kort-ruigharig kunnen zijn. De vacht is bont, met zwarte, bruine of blauwe vlekken, tot een enkele keer helemaal wit. De Nederlandse landgeit is geschikt voor de begrazing van natuurterreinen en als melkdier gehouden.

micha

Mergellandschaap

Het Mergellandschaap is een groot, ongehoornd schaap, met een lange, wigvormige kop, en een lange, smalle romp. De kop en poten zijn gevlekt. De staart is grof bewold en lang. Het ras is weinig ziektegevoeligheid en heel vruchtbaar, de dieren planten zich vrij makkelijk voort. Het Mergellandschaap is heel geschikt voor begrazing en vormt een bron van wol en vlees.

Bonte Bentheimer

De Bonte Bentheimer is een middelgroot landvarken met loboren, korte bekken en een onregelmatig vlekkenpatroon. Ze worden gewaardeerd om hun goede vruchtbaarheid, moedereigenschappen en de kwaliteit van het vlees. Daarnaast zijn ze vriendelijk van karakter, waardoor ze heel geschikt zijn om op kinderboerderijen te houden.

Kippen, koeien, konijnen en meer

Behalve de geiten, schapen en varkens zijn ook de meeste andere dieren die bij MAK Blokweer leven van erkende, cultuurhistorische rassen. Meer informatie over de verschillende rassen die er gehouden worden en hun functies vroeger en nu vind je bij je bezoek in de Kijkboerderij.