Bezoekerscentrum de Molshoop

Het bezoekerscentrum is half ondergronds gebouwd en wordt daarom de Molshoop genoemd. De Molshoop is een uniek gebouw dat door zijn karakteristieke heuvelvorm grotendeels in het landschap opgaat. In het gebouw zijn twee verdiepingen waarvan de begane grond onder het maaiveld ligt. Een glazen pui op de begane grond grenst aan water, zodat er een inkijkvenster is ontstaan. Het dak is bedekt met een dikke laag aarde en grasbegroeiing.

Bij de informatiebalie krijg je een helpende hand bij activiteiten, kinderfeestjes, reserveringen en alle andere vragen die je maar hebt. Ook kun je hier terecht voor zoekkaarten, loeppotjes, geitenvoer en andere dingen om je bezoek aan het MAK nóg leuker en avontuurlijker te maken. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook bijvoorbeeld verse scharreleieren, honing en zaden uit de Kloostertuin verkrijgbaar.

Het gebouw biedt als bezoekerscentrum ruimte voor educatie en recreatie aan groepen, ontvangst van individuele bezoekers of groepen, groene activiteiten, exposities, cursussen, lezingen en onderzoeksactiviteiten.

Toegankelijkheid bezoekerscentrum

De Molshoop is rookvrij. Honden zijn niet toegestaan in het centrum of op het terrein. De benedenverdieping is toegankelijk voor invaliden.

West-Friezen, land en water

West-Friezen, land en water

Bovenin de molshoop vind je de interactieve tentoonstelling West-Friezen, land en water. Kruip in de huid van monniken, archeologen en pioniers uit lang vervlogen tijden en ontdek hoe het landschap van West-Friesland is ontstaan. Jonge bezoekertjes beleven het leven onder de grond en de nacht in de mollengang met heuse nachtsafari!

koffie met gebak

MAK Café

Even bijkomen met thee, koffie, bio-limo, chocolademelk of een heerlijk ijsje... daarvoor moet je in het MAK Café zijn! In het seizoen wordt er taart verkocht, soms met fruit uit eigen boomgaard. Ook voor een tosti of een ander lekker broodje kun je hier terecht.

Waterlab

Wist je dat er in het MAK Café een heel mooi waterlab staat? Hier kunnen kleine bezoekertjes al kruipend, klimmend en rondkoekeloerend ontdekken wat er zoal komt kijken bij waterbeheer. En waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat we goed met water omspringen?

Activiteiten

Op de dagen dat MAK Blokweer voor publiek gesloten is, wordt het bezoekerscentrum gebruikt bij schoolactiviteiten. Drie middagen per week is de Molshoop het thuishonk van een BSO-groep van Stichting Kinderopvang Hoorn. Daarnaast biedt MAK Blokweer twee dagen per week locatie aan cliënten van Esdégé Reigersdaal voor dagbesteding.