Blijvende aandacht nodig voor een leefbare aarde

MAK Blokweer bestond in 2023 al weer 25 jaar. Een jubileum om aandacht aan te schenken, en dat hebben we ook gedaan met een aantal bijzondere activiteiten. We zijn opgericht in 1998 onder de naam MEC (Milieu Educatief Centrum), en in 2003 van uit Hoorn centrum verhuist naar Blokker. Onze missie was en is het bevorderen van bewustwording van en inzicht in het belang van natuur, milieu en landschap. Klein begonnen, maar inmiddels zijn we gegroeid naar 10 medewerkers, 100 vrijwilligers en bijna 40.000 bezoekers per jaar. En we hebben in die 25 jaar aan ongeveer 150.000 basisschoolleerlingen educatieve lessen mogen geven.
We dragen daarmee een klein steentje bij aan het leefbaar houden van onze aarde, maar is het genoeg? De opwarming van de aarde gaat door: dit jaar hebben we de warmste zomer ooit gehad, en de warmste maand, de warmste week, en de warmste dag. De oceanen zijn warmer dan ooit, en het zee-ijs in Antarctica smelt sneller dan we dachten. Ook de biodiversiteit, dat wil zeggen al het leven op aarde, is afgenomen.
Dat alles mag geen verrassing zijn want het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen gaat nog steeds door. Conclusie: we doen niet genoeg om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden, zoals we in Parijs in 2015 hebben afgesproken. En de tijd dringt, werk aan de winkel dus. Ja, ook voor MAK Blokweer om in de komende jaren bewustwording van en inzicht in het belang van de waarde van duurzaamheid, natuur, milieu en landschap te blijven bevorderen door middel van educatie en activiteiten. Het is in ons aller belang. Op MAK Blokweer kunt u rekenen. Samen met onze partners, subsidiegevers, sponsoren, donateurs, en vrienden, zullen wij ook in 2024 ons steentje bijdragen.
U allen een duurzaam 2024 gewenst, blijf gezond en help mee de aarde leefbaar te houden.

Henk Verheij
bestuursvoorzitter MAK Blokweer