Expeditie Duurzaam met de Ceder

De volgende Duurzame Expeditie etappe! De Ceder in de Kersenboogerd is dit najaar de laatste enthousiaste school van de 1e 5 basisscholen die het project Expeditie Duurzaam volgen. De materialen worden naar de basisschool gebracht zodat de groepen alle activiteiten die voor hen zijn ingedeeld, kunnen uitvoeren.

De KICK OFF - de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid - begint voor de leerlingen uit de groepen 4-5 en 5-6 met het bekijken van de openingsfilm. Reinier van den Berg neemt de leerlingen daarin mee om vanuit de ruimte de aarde te bekijken. De Hoornse Schooldag van de duurzaamheid is voor basisschool de Ceder een heel nieuw duurzaam programma, de school doet er voor de eerste keer aan mee. De leerlingen spelen het kwartetspel over voeding. Voor sommige leerlingen is het even ontdekken hoe kwartetten werkt. Als de spelregels voor iedereen duidelijk zijn, lezen de leerlingen geïnteresseerd over de weetjes van gezonde voeding. Ze luisteren naar mooie verhalen over ‘de wereld van voedsel’, ze tekenen en schrijven hun Wereldwensen op en door de nulmeting komen zij erachter hoeveel ze al weten over en doen aan duurzaamheid.

Ceder 2
Ceder 3-r

Verder op Expeditie duurzaam!

De groepen ruimen op het schoolplein en in de wijk Zwerfafval op. Wat komen ze veel afval tegen! Van plastic tot sigarettenpeuk en van blikje tot nog meer plastic. Met de hele groep de straat opruimen en zwerfafval zoeken vinden de leerlingen een hele goede en vooral leuke bezigheid. Ze zijn trots dat alles weer netjes is en het afval in de vuilniszakken verdwijnt.

Wat kost ons voedsel

Tijdens de activiteit ‘Wat kost ons voedsel?’ tekenen de leerlingen vakken op hun schoolplein. Zo leren ze hoeveel water er nodig is voor onze voedselwaren, zoals vlees, eieren of aardappels.

Het maken van de vakken met krijt vinden de leerlingen heel leuk. Daarbij is het echt een activiteit waarbij er wordt samengewerkt en ontdekt met elkaar. “Ze hadden nooit gedacht dat het zoveel water zou kosten” vertelt de leerkracht.

Energie

Tijdens de activiteit ‘Isoleren maar!’ kunnen ze volop ontdekken wat isoleren is. Ze hebben ontzetten veel plezier in het opbouwen van de huisjes. De verschillende isolatie materialen maken echt verschil ontdekken ze. Dat onderzoek, welk soort isolatie materiaal goed isoleert, maakt de leerlingen zeer betrokken en vooral nieuwsgierig, vertelt de leerkracht. Goede temperatuur verschillen zijn zichtbaar.

Ceder 1
Ceder 4
Ceder 5

EXPEDITIE DUURZAAM GAAT VERDER! De activiteiten op basisschool de Ceder zijn afgerond. Alle materialen worden door Charlotte en Sabine van MAK Blokweer weer opgehaald bij de basisschool. De materialen worden gecontroleerd en gereed gemaakt bij MAK Blokweer en klaar gezet voor de voorjaarseditie van Expeditie Duurzaam. Want Expeditie Duurzaam gaat verder!

In het voorjaar gaan 5 andere Hoornse basisscholen op Expeditie Duurzaam. Benieuwd hoe deze basisscholen dit gaan ervaren? Lees hierover in het voorjaar!