Woeste willem en consorten

In het voorjaar verwachten we bij MAK Blokweer weer geit- en schaaplammetjes op de Kijkboerderij. Een schaap is ongeveer 5 maanden min 5 dagen drachtig ( zwanger ), een geit ongeveer 5 maanden plus 5 dagen. Om eind maart begin april lammetjes te krijgen, moeten de schapen en geiten begin november gedekt worden. Ook dit jaar is het weer gelukt om mooie en geschikte rammen en een goede bok te vinden.

Doordat MAK Blokweer zeldzame huisdierrassen houdt wordt er op specifieke punten gelet. Het inteelt percentage moet zo laag mogelijk blijven, dit wordt door de boerderijbeheerder met een tool berekend. Daarnaast kijkt hij naar uiterlijke punten. Er is dit jaar gekozen voor een grotere bok omdat we willen dat de landgeiten wat hoger (groter) worden. Hieronder zie je op de bovenste foto de bok Woeste Willem. Achter het witte schaap staat onze mergellandram Jacco. En nieuw dit jaar zijn de zwartblessen, ook zij verwachten mooie lammeren. Het linker zwartbles-schaap op de foto is de ram en dus de vader van de toekomstige lammetjes.
Vanaf 27 maart verwachten wij de eerste lammeren. Nu maar geduld hebben!

Ook in 2022 organiseert MAK Blokweer een namenwedstrijd. Lijkt het je leuk om een mooie, stoere of lieve naam voor een lammetje te verzinnen? Houd de website en onze socials dan in de gaten.

dekbok en dekram 2021