Lente, vrede en duurzaamheid

De lente is aangebroken; afhankelijk van het jaar is dat op 20 of 21 maart. Die datum heeft te maken met het feit dat een jaar niet precies 365 dagen telt, maar 365,25. Vandaar ook het schrikkeljaar. Het lijkt er overigens op dat de natuur steeds vroeger lenteachtig wordt. Dit jaar loopt de natuur een maand voor. Gaat dat betekenen dat in de toekomst het begin van de lente op de kalender ook verschuift naar een datum in februari? Nee, want die datum van 20/21 maart heeft te maken met de astronomische seizoenen, anders gezegd: de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Overigens heb je ook nog de meteorologische lente die begint op 1 maart. Weerkundigen hebben ooit afgesproken dat het makkelijker is om aan het begin van de maand te beginnen in plaats van dat gedoe halverwege de maand maart.

Goed, de lente is dus begonnen, de natuur loopt uit, alle dieren komen tot leven. Wij zagen ook uit naar het voorjaar. Alles weer normaal, maar daar dacht een zekere Poetin anders over. Hij meende een broedervolk te moeten helpen en begon een oorlog. Afgelopen dagen moest ik vaak denken aan het lied “Over de muur” uit 1983 geschreven door Klein Orkest. Twee coupletten daaruit luiden:

Maar wat is nou die heilstaat als er muren omheen staan
Als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan
Ach wat is nou die heilstaat, zeg mij wat is hij waard
Wanneer iemand die afwijkt voor gek wordt verklaard

En alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn
Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten
Over de muur, over het ijzeren gordijn
Omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn

Wat maken wij mensen er toch een rommeltje van. Het werpt ons terug in de tijd, want weer vrede realiseren zal tijdelijk zwaarder wegen dan duurzaamheid en klimaatverandering. Dat is de prijs die we moeten betalen. Maar we mogen onze idealen niet uit het oog verliezen, want duurzaamheid is niet alleen zorgen voor de aarde waarop we leven, maar ook in vrede met elkaar leven, en zorgen voor elkaar. De natuur kan ook wreed zijn, maar die zorgt wel voor een balans, voor evenwicht. We moeten terug naar een wereld waar mens, natuur, klimaat en welvaart met elkaar in balans zijn. Dat is onze toekomst!!

Namens het bestuur

Henk Verheij, voorzitter