Landgeiten in de prijzen

Eind augustus elk jaar gaat het boerderijteam met een flink aantal vrijwilligers naar de landgeitenkeuring bij het Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Zoals altijd voor de landgeitenkeuring wordt er vroeg verzameld op de locatie bij de kijkboerderij van MAK BLokweer. Eenmaal alle geiten ingeladen vertrekt de groep richting Enkhuizen. Dit jaar gaan in totaal 11 geiten mee. 1 oudere geit, 4 geiten van 1,5 jaar oud en 6 geitlammeren van dit jaar.

Op de plaats van bestemming aangekomen kijkt eerst een dierenarts of alle dieren gezond zijn, daarna worden de oudere dieren gemeten. Nog even door een poten-badje en lachen voor de foto.
De geiten staan vast aan een lang touw waar ze voorzien worden van een hapje en een drankje. Dan worden ze volgens schema opgeroepen. De MAK geiten vallen mooi in de prijzen. De geit lammeren worden nummer 1, 2 en 3 van de categorie geitlammeren. Maar ook onze 1,5 jarige geiten worden nummer 1, 2 en 3. Blij met het resultaat vertrekt de hele groep mensen en geiten na een mooie gezellige dag weer terug naar Blokker. Geiten snel weer de wei in, lekker ontspannen. Want ja, spannend was het wel.

Waarom een landgeitenkeuring?
Het is belangrijk om het ras in stand te houden. Een landgeit moet aan verschillende kenmerken voldoen wil het een goedgekeurde landgeit zijn. De keurmeesters kijken kritisch naar ieder dier om zo de populatie Nederlandse landgeiten zuiver te houden. Het is tenslotte een zeldzaam huisdierras ofwel levend erfgoed. Je zou bijvoorbeeld een landgeit kunnen kruisen met een bonte geit. Dan kan het lam er wel uitzien als een landgeit maar dat is het natuurlijk niet. Voor ons als fokker is het belangrijk om te weten of je mooie dieren hebt en een goed fokbeleid. Wij zijn enorm trots op onze mooie Landgeiten en blij dat we daarmee het ras goed in stand houden.

Roy de Moel
beheerder natuurpark en boerderij

landgeiten keuring 2022
processed-2d7146df-fb4e-48cf-9f66-2bed752ec986_jlQVdLoZ