De onderste steen boven!

Met een heuse Schoolplein Safari voor leerlingen van 6 basisscholen werd door wethouder Bijman van de gemeente Koggenland de eerste Koggenlandse Schooldag van de duurzaamheid afgetrapt. Met een vooraf opgenomen film liet hij de leerlingen kennis maken met de Junior Global Goals, die vormgegeven zijn in een schijf van 7: ‘Gezond&Happy, Beter Benutten, Schone Energie, Schone Natuur, Gezonde Bron, Alles Rond, Goed met Geld’.

Daarna brachten de leerlingen de biodiversiteit van het schoolplein in kaart, deden ze onderzoek naar wat er nog groener kan op het schoolplein en maakten hier een ontwerp van. Het beste ontwerp van het gedroomde groene schoolplein wordt beloond met een leuke prijs. Binnenkort wordt de prijswinnende school bekend gemaakt.

Junior Global Goals
In de week na de kick-off gonsde het in en rond de scholen van de spetterende activiteiten, leerlingen werkten met de Junior Global Goals en leerden van alles over duurzaamheid en hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan een schonere wereld. Wat komt er bijvoorbeeld kijken bij het maken van een t-shirt, is het dak van de school geschikt voor zonne-panelen, hoe groen kun je de omgeving maken en wat draagt dit bij aan je gezondheid en de natuur, hoe maak je water schoon en voor wie is dit belangrijk? Weerman Reinier van den Berg nam de leerlingen in een film mee op reis in het heelal, om de aarde vanuit daar te bekijken en te zien wat duurzaamheid vanuit hun eigen huis kan betekenen voor de aarde.

Schooldag van de duurzaamheid 2021-2022

Als school ook meedoen met de Schooldag van de duurzaamheid? MAK Blokweer organiseert samen met de stichting Schooldag van de duurzaamheid deze leerzame en leuke activiteitenweek komend schooljaar in de gemeente Hoorn en de gemeente Medemblik. Scholen uit deze gemeenten kunnen voor meer informatie en aanmelden contact opnemen met onze afdeling educatie nme.projecten@mak-blokweer.nl.

Foto 1-landscape