Expeditie Duurzaam

10 Basisscholen in gemeente Hoorn gaan dit schooljaar met hun leerlingen op Expeditie Duurzaam. Een bijzonder doe-programma over duurzaamheid voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8. Zij starten Expeditie Duurzaam op 29 oktober met als kick-off de 4e editie van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid. In de week of weken daarna gaan zij verder op Expeditie Duurzaam. Ook wethouder Samir Bashara helpt mee om aan te geven hoe belangrijk hij dit thema voor de leerlingen vindt.

 De kern van het programma is dat kinderen spelenderwijs leren wat duurzaamheid betekent en hoe zij zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld.

Kick-off
Met de start van de kick-off zijn er leuke activiteiten voor de kinderen. Ze starten het programma met het kijken naar de film ‘De 7 Wereldwensen van Sem&Saar’. In die film neemt weerman Reinier van den Berg de kinderen mee om vanuit de ruimte naar de aarde te kijken. Met mooie beelden en muziek zien en horen zij wat duurzaamheid betekent voor de aarde, voor hun buurt en natuurlijk voor henzelf. Ook leren de kinderen over gezonde voeding en gezondheid met het Zeker Weten Lekker Eten spel en gaan ze aan de slag met hun eigen wereldwensen.

Wethouder-Samir-Bashara-bezoekt-kick-off-SchooldagvandeduurzaamheidHoorn
Wethouder Samir Bashara in gesprek met leerlingen van basisschool Al Amana.

Expeditie  Duurzaam
Na de kick-off van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid volgt er op elke deelnemende basisschool een op maat gemaakt weekprogramma, Expeditie Duurzaam. De thema’s voeding, afval en energie staan centraal. De leerlingen gaan miniatuurhuizen isoleren, energieproefjes doen en ontdekken wat duurzame energie betekent. Ze onderzoeken bijvoorbeeld ook wat ons voedsel kost en worden zich bewust van hun eigen rol in (zwerf)afval. Voordat de scholen starten met de expeditie is er een nulmeting . Wat weten kinderen al over duurzaamheid? Leerlingen worden door de nulmeting bewust over wat zij zelf op school of thuis doen aan duurzaamheid.
Het programma sluit af met een les Culturele Kunstzinnige Vorming, waarbij de leerlingen op creatieve wijze hun opgedane kennis verwerken en natuurlijk terugblikken op de nulmeting om hun kennis te meten. Hoeveel weten zij over duurzaamheid na de expeditie?

Junior Global Goals
Het gehele programma staat in het teken van 7 Junior Global Goals, die zijn afgeleid van de door de Verenigde Naties opgestelde 17 Sustainable Development Goals (SDGs). De Junior Global Goals zijn geformuleerd op initiatief van stichting Schooldag van de duurzaamheid, zodat ook kinderen kunnen begrijpen waar de SDGs over gaan. 

Meer informatie
Wil je meer weten over de deelnemende scholen en de Junior Global Goals? Zie www.hoorn.schooldagvandeduurzaamheid.nl.

Expeditie verslag
Van elke school die op expeditie gaat, houden we een verslag bij.
Lees hier de expeditieverslagen van de scholen die in het najaar van 2021 meegingen op expeditie.

Expeditie Duurzaam met de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid is een samenwerking van Stichting Schooldag van de duurzaamheid, Stichting MAK-Blokweer en de gemeente Hoorn. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Blauwe Schuit en Eneco.

posterExDu