KICK-OFF met Schooldag van de duurzaamheid bij Al Amana

De start van de expeditie is een Schooldag van de duurzaamheid. Islamitische basisschool Al Amana trapt af! Gedurende een dagdeel ontdekken leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 van Al Amana van alles over de Junior Global Goals. Tijdens de openingsfilm neemt weerman Reinier van de Berg de leerlingen mee naar de wondere wereld van de aarde. Tijdens deze film bespreken de leerlingen met elkaar hun wereldwensen en maken daarmee hun eigen Wereldwens kaart.

Duurzaam denken en doen
De kern van het programma is dat kinderen spelenderwijs leren wat duurzaamheid betekent en hoe zij zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld. Het programma kent dan ook een heuse nulmeting. De leerlingen krijgen bijvoorbeeld de vraag of ze energie kunnen besparen door het licht uit te doen nadat ze het schoollokaal verlaten om buiten te spelen. Of de vraag of zij hun afval scheiden en hun papier in de oud-papier-bak doen? En wat doen leerlingen eigenlijk aan hergebruik van materialen of met eten wat over is? Zomaar wat gespreksonderwerpen die door de nulmeting voorbij komen. Wethouder Bashara van gemeente Hoorn kwam de kick-off van Expeditie Duurzaam officieel starten door met de leerlingen in gesprek te gaan. Het thema duurzaamheid wordt voor de leerlingen hierdoor nog tastbaarder en duidelijker.

Wethouder-Samir-Bashara-bezoekt-kick-off-SchooldagvandeduurzaamheidHoorn

Leerlingen gaan in gesprek met wethouder Bashara van gemeente Hoorn.

Al Amana Voeding 1
Al Amana Voeding 2
Al Amana Voeding 4

OP EXPEDITIE!

De weken daarna gaan de leerlingen verder op Expeditie Duurzaam. De thema’s Voeding, Afval en Energie worden in verschillende activiteiten met behulp van de Junior Global Goals verder uitgevoerd, besproken en onderzocht.

Schone Energie
Met gastlessen over energie waarbij proefjes worden gedaan met licht en batterijen, wordt onderzocht hoe een dynamo werkt en bespreken de leerlingen met elkaar en de gastdocent hoe schone energie wordt opgewekt. Leerlingen benoemen zelf voorbeelden hiervan, zoals windmolens en zonnepanelen. Er wordt getest welke kennis de leerlingen zelf al hebben van duurzaamheid door aan de slag te gaan met werkbladen, proefjes, gesprekken en korte filmpjes.

Schone Natuur
De hele school inclusief de kleutergroepen helpen in de buurt van school mee om zwerfafval op te ruimen tijdens het thema Afval. Gewapend met afvalgrijpers, vuilniszakken en opruimbakken gaan de leerlingen op pad. Ook de buurt is erg blij door de opgeruimde wijk en de leerlingen verbazen zich over de afval afbraaktijden. Zo staat een jongen uitvoerig naar de poster over afbraaktijden te kijken. Wist je dat een blikje wel 50 jaar in de natuur kan blijven liggen voordat het helemaal verteerd is? “Nu is dat blikje tenminste opgeruimd” vertelt deze leerling vol trots.

Gezond & Happy met voeding
De leerlingen onderzoeken hoeveel water er bijvoorbeeld nodig is om ons voedsel te maken. Van brood tot aardappel en van melk tot vlees. Een heerlijke buiten activiteit. Waarbij de leerlingen door te rekenen, met meetlinten te meten en aftekenen met krijt op het schoolplein, een leuke actieve samenwerkingsopdracht hebben. Het wordt hartstikke leuk gevonden en het inzicht in hoeveel water er nodig is om producten te maken die wij als voeding gebruiken is 'enorm veel' en hadden zij niet verwacht. “Klopt dit echt?" zijn de reacties. Samen met de juf bespreken zij dit inzicht. Een mooie conclusie van één van de leerlingen:  “Daarom is eten verspillen niet goed, want er gaat dan ook veel water verloren.”

Reacties van leerlingen en leerkrachten
Het waren dus hele duurzame activiteitenweken tijdens Expeditie Duurzaam op Al Amana! Leerlingen geven nog dagelijks bij de leerkracht aan: “juf, het licht in de klas kan uit, als we buiten gaan spelen” en: “juf, het raam open voor ventileren is belangrijk, maar het kan ook op een kier”. De leerkrachten merken dat het thema duurzaamheid leeft bij de leerlingen. De activiteiten worden daardoor zeer serieus gedaan.

EXPEDITIE DUURZAAM GAAT VERDER!
Op naar de St Jozefschool in Blokker. Benieuwd hoe de leerlingen Expeditie Duurzaam daar beleven? Lees het in het volgende Expeditie Verslag!