Expeditie Duurzaam met de St. Jozefschool

De Duurzame Expeditie gaat verder! Alle materialen zijn opgehaald en worden met veel plezier ontvangen bij het leerkrachten team van St. Jozefschool in Blokker.

KICK OFF

Tijdens de spetterende kick-off - de Schooldag van de duurzaamheid - doen de leerlingen o.a. een kwartetspel over gezonde voeding ‘het Zeker Weten Lekker Eten spel’. en maken er zelf tipkaarten bij. De nieuwe tips die zo ontstaan worden in de klas besproken. Zo vertelt een leerling dat gezonde frisdrank met water en limoen gemaakt kan worden, of bijvoorbeeld met verse aardbeien.
De leerlingen gaan op tour door de school en onderzoeken welk soort afval er is en hoe waardevol dit afval kan zijn.

Alle activiteiten die de leerlingen op deze dag doen staan in het teken van de 7 Junior Global Goals: Gezond en happy, Beter benutten, Schone Energie, Schone natuur, Gezonde bron, Alles rond en Goed met geld.

Expeditie Duurzaam naar Jozefschool 2
St. Jozefschool-meten-over-voeding

OP EXPEDITIE!

Op Expeditie Duurzaam met de thema’s Voeding, Afval en Energie wordt op de St. Jozefschool goed opgepakt. De buurt wordt schoongemaakt van Zwerfafval, zelfs de onderbouw helpt een handje mee. Afbraaktijden, hoe lang het duurt voordat bijvoorbeeld een plak kauwgom verdwenen is, maken leerlingen heel bewust van het nut van prullenbakken.

Gastlessen
Er worden door groep 5 en groep 6 vele energie proefjes gedaan tijdens de gastles over Schone Energie, door een medewerker van Eneco. Zoals statische energie krijgen met wrijving en een ballon. Als klap op de vuurpijl is er een heuse wedstrijd waarbij een leerling een ‘Solar Windmolen’ wint! Thuis gaat hij hem direct in elkaar zetten.

Medewerkers van MAK Blokweer geven aan groep 7 en groep 8 de gastles ‘Huisjes, Isoleren Maar!’ In tweetallen ontvangen de leerlingen een miniatuur huisje, met echte temperatuur meter, een dak, enkel glas en deuren met kieren. Ze onderzoeken de vragen: “Wat is precies Isoleren?”, “Hoe kun je een huis het beste isoleren?” via de vloer, het dak of helpt het juist om de muur te isoleren? En dan met welke materialen? Kunststof voor dubbel glas, karton in de spouwmuur of stoffen gordijnen, maar ook schuimplastic. Alles kan worden getest en de temperatuur verschillen na een paar minuten geven het beste resultaat weer.

Op het schoolplein berekenen de leerlingen hoeveel water het kost om tarwe, vlees, eieren of melk te produceren. De leerlingen staan perplex van de verschillen hierin!

Tijdens de afsluitende CKV activiteit Poster maken worden prachtige posters ontworpen waarin de leerlingen het geleerde van de duurzame activiteiten expeditie verwerken.  Benieuwd naar de posters? Ze komen in de kerstvakantie bij MAK Blokweer in de tentoonstelling te hangen.

EXPEDITIE DUURZAAM GAAT VERDER!
Op naar basisschool de Bussel in Blokker. Benieuwd hoe de leerlingen Expeditie Duurzaam daar beleven? Lees het in het volgende Expeditie Verslag.

poster-expo-ExpeditieDuurzaam-MAKBlokweer