Expeditie Duurzaam op de Flierefluiter

Montessorischool de Flierefluiter is helemaal klaar voor Expeditie Duurzaam! Leerlingen uit de groepen 5-6 en 7-8 hebben tijdens de KICK OFF - de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid - een geheel ander programma aan activiteiten dan vorig schooljaar. Dit jaar doet de school voor de 2e keer mee met het duurzame activiteitenprogramma.

De nulmeting stelt aan de leerlingen de vragen wat zij zelf al doen aan duurzaamheid. Het maakt leerlingen bewust van hun eigen handelen en leert hen wat ze nog zouden kunnen verbeteren. Maar ook de wereldwensen van de leerlingen worden met plezier genoteerd en besproken.

huisjes-isoleren2-Flierefluiter-MAKBlokweer
huisjes-isoleren-Flierfluiter Zwaag-MAKBlokweer

OP EXPEDITIE!

Expeditie Duurzaam gaat na de kick-off verder. Bij Montessorischool de Flierefluiter hebben zij zelf heel mooi verwoord hoe dit uitpakte: "Afgelopen week hebben de kinderen van groep 5 t/m 8 meegedaan aan Expeditie duurzaam. In deze week werden de volgende 7 global goals besproken en aangeleerd:
- Goed met geld
- Gezond en happy
- Beter benutten
- Schone energie
- Schone natuur
- Gezonde bron
- Alles rond.

Hierin werd het belang van een duurzame wereld duidelijk en hebben wij zelf veel activiteiten gedaan om nu al een positieve bijdrage te leveren aan een schonere wereld. In de foto's ziet u een aantal voorbeelden van wat wij hebben gedaan en geleerd. De onderdelen afval ruimen en huisjes isoleren werden door onze kinderen als meest leuk ervaren.

Bedankt! MAK Blokweer" aldus Montessorischool de Flierefluiter op hun facebook pagina.

Isoleren maar!

De activiteit ‘Isoleren maar!’ waarbij het verschil in temperatuur het beste wordt nagebootst wanneer de huisjes, net als echte huizen, buiten staan. Elk huisje heeft door elk duo een andere invulling van isolatie mogelijkheden. Onderzocht is welk huisje het beste de warmte vast houdt.

Dat we zuinig met de energie moeten omgaan blijkt uit het resultaat van de CKV opdracht Poster maken.

Zwerfvuil ruimen

Dat de poster van een leerling over Zwerfafval gaat is niet zo verwonderlijk. Zwerfafval opruimen vinden de leerlingen super om te doen. Rondom de school hebben ze veel blikjes opgeruimd. Maar opvallend dit schooljaar, ze vinden minder sigarettenpeuken! Want de buurt opruimen van zwerfafval is een activiteit die de leerlingen al een aantal jaar samen met MAK Blokweer uitvoeren. Dit keer tijdens Expeditie Duurzaam en nu trakteerde een buurtbewoner de leerlingen als dank op pepernoten! Zo blij is de buurt van een opgeruimde straat.

Nog meer posters van Montessorischool de Flierefluiter bewonderen kan! Hierin zitten ook posters die het resultaat geven van de activiteit over voeding. Waarin de leerlingen hebben geleerd dat er veel water nodig is om ons voedsel te maken en er ook veel co2 vrijkomt. De posters hangen bij MAK Blokweer in het bezoekerscentrum.

afval-Flierefluiter-MAKBlokweer
poster-maken2-Flierefluiter-Zwaag-MAKBlokweer
poster-maken-Flierefluiter-MAKBlokweer

EXPEDITIE DUURZAAM GAAT VERDER! Op naar Interconfessionele basisschool de Ceder in de Kersenboogerd. Benieuwd hoe de leerlingen Expeditie Duurzaam daar beleven? Lees het in het volgende Expeditie Verslag.