Expeditie Duurzaam bij de Bussel

De volgende Duurzame Expeditie etappe! De Bussel in Blokker is enthousiast bij het ontvangen van de materialen. Bij de KICK OFF - de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid - bekijken de leerlingen van groep 5-6 de openingsfilm van Reinier van den Berg waarin zij kunnen meekijken vanuit het heelal naar de aarde. Groep 7-8 bekijkt de openingsfilm van Prinses Irene.

De Hoornse Schooldag van de duurzaamheid is voor de Bussel bekend terrein. Vorig jaar hebben zij ook meegedaan met deze duurzame activiteiten. Dit schooljaar hebben zij een heel ander programma. Zo worden er nu mooie wereldwensen door de leerlingen getekend of gekleurd. In een slinger worden de creatieve kaarten in de klassen opgehangen. Ook het kwartetten met weetjes over voeding blijkt in deze groepen een succes.

Bussel 5
Leerlingen berekenen wat ons voedsel kost

Op Expeditie duurzaam met de groepen!

De duurzame expeditie week begint met een gastles voor beide groepen. De gastles Isoleren maar! maakt veel los bij de leerlingen. Een jongen uit groep 5-6 vertelt enthousiast over het onderzoek wat met de klas is gedaan: huisjes isoleren. Het samenwerken en uitproberen is het leukst! Langzaam zie je het verschil in tempratuur ontstaan, na het verwarmen.

Maar ontdekken wat isoleren is, met verschillende isolatiematerialen en de verschillen in temperatuur zichtbaar krijgen bij 3 en bij 5 minuten, vindt een groepje leerlingen uit groep 7-8 juist het leukste.

In de wijk

De leerlingen gaan verder op duurzame expeditie en trekken de wijk in. Het zwerfafval word opgeruimd! Een meisje vertelt dat er vele blikjes en plastic worden gevonden. ‘Dit zijn juist spullen die een lange afbraaktijd hebben in de natuur en nu hebben wij ze tenminste opgeruimd’ zegt ze trots. De leerlingen vinden het fijn om met hun eigen klas de buurt schoon te maken.

De activiteit over voeding wordt op het schoolplein uitgevoerd. Berekenen hoeveel het kost om ons voedsel te produceren geeft de leerlingen inzicht, en verbaasde reacties. "Zoveel verschil is voor ons pas zichtbaar als je de vakken uit gaat rekenen en tekenen" vertellen een paar leerlingen.

De week wordt afgesloten met de CKV activiteit ’Poster maken’. Hoe maak je een goede poster? Hoe ga je te werk? Wat zet je op je poster? Welke duurzame boodschap wil je overbrengen op iemand anders? én welk lettertype gebruik je hiervoor?  Zomaar wat vragen waar de leerlingen over hebben nagedacht. Dit resulteert in hele mooie posters!

Bussel 4
Poster-maken-Bussel 2

EXPEDITIE DUURZAAM GAAT VERDER! Op naar Montessorischool de Flierefluiter in Zwaag. Benieuwd hoe de leerlingen Expeditie Duurzaam daar beleven? Lees het in het volgende Expeditie Verslag.