Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Duurzame poster expositie

Deze activiteit vond plaats op 29 december 2021, 08:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Een regelmatig terugkerende activiteit.

De poster expositie kan helaas vanwege de door de overheid afgekondigde lockdown niet worden bezocht. We zullen de komende weken de door de leerlingen gemaakte posters via onze socials delen. Zo kun je toch iets zien van de creatieve werkstukken waarmee leerlingen een duurzame oproep doen.

Wat is een goede poster? Welk duurzaam thema vind jij belangrijk en wat wordt jouw slogan? Basisschool leerlingen in de gemeente Hoorn gingen aan het eind van het project Expeditie Duurzaam aan de slag met deze vragen en maakten een poster over een duurzaam thema. Tijdens de kerstvakantie zijn de posters te bewonderen in het bezoekerscentrum van MAK Blokweer!

Expeditie Duurzaam

Leerlingen van meerdere basisscholen in gemeente Hoorn zijn via doe-activiteiten aan de slag met duurzaamheid dit schooljaar 2021-2022. De expeditie gaat langs verschillende wijken. Deze herfst brengt MAK Blokweer het project in 5 scholen in de Kersenboogerd, Blokker en Zwaag. In het voorjaar gaat Expeditie Duurzaam langs 5 andere scholen in Risdam, Kersenboogerd en Zwaag.

Junior Global Goals
Tijdens Expeditie Duurzaam maken leerlingen o.a. kennis met de ‘7 Junior Global Goals’. Deze Junior Global Goals zijn vereenvoudigde doelen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld door de Verenigde Naties, en leren kinderen beter begrijpen wat duurzaamheid precies betekent. Op elke school start het project met de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid, de kick-off. Op die dag worden alle Junior Global Goals met leuke doe-activiteiten geïntroduceerd. Bijvoorbeeld door het spel ‘Zeker weten, lekker eten’ en een echte 0-meting waarbij de leerlingen zich bewust worden hoeveel zij al weten over en doen aan duurzaamheid.

Gastlessen en activiteiten
In de weken daarna gaat Expeditie Duurzaam op de school verder met verdiepende gastlessen en activiteiten over energie, voeding en afval. Leerlingen berekenen bijvoorbeeld hoe je het beste een huis kunt isoleren. Ze werken samen op het schoolplein met krijt aan een berekening hoeveel water er nodig is om ons voedsel te produceren. Dat blijkt enorm veel te zijn en levert verbaasde reacties op: ‘Klopt dit echt’? Gewapend met afvalgrijpers gaan de leerlingen de wijk rond de school in om zwerfvuil te rapen. Wist je dat een weg gegooid blikje wel 50 jaar in de natuur achterblijft voordat het verteerd is? ‘Nu is dat blikje mooi opgeruimd’ vertelt een leerling trots.

Poster expositie
Op elke school sluit de expeditie af met een CKV les (Culturele Kunstzinnige Vorming) Poster maken. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en achtergrondinformatie door gastdocent Bertjan van Eijsden over wat bijvoorbeeld een goede poster is, maken de leerlingen een eigen poster over één van de duurzame expeditie thema’s. Met de posters roepen zij anderen op om ook iets aan bijvoorbeeld schone natuur of schone energie te doen. De posters van basisscholen de Bussel, de Flierefluiter en de Sint Jozefschool zijn na de lockdown bij MAK Blokweer te bewonderen.

Informatie
Er gelden tijdens de kerstvakantie aangepaste openingstijden, MAK Blokweer is op 1e en 2e kerstdag en op 31 december en 1 januari gesloten.
Het is aan te raden om voor je bezoek de actuele informatie op de website te lezen. De expositie is gratis te bezoeken, net als de tentoonstelling West-Friezen, land en water.
Heb je vragen? Neem dan contact op via 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl.

poster-expo-Expeditie-Duurzaam-MAKBLokweer

Gegevens

Datum:
29 december 2021
Tijd:
08:00 - 17:00
Gemaakt door Voor Een Mooie Stad