Februari 2018: ‘water en lucht’ in vernieuwde Molshoop

Begin 2018 wordt de benedenverdieping van het bezoekerscentrum van MAK Blokweer, de Molshoop, verbouwd. Hierbij worden het MAK café en de bijbehorende bezoekersruimte geheel vernieuwd. De oude, ‘onderaardse’ inrichting moet plaats maken voor een nieuw thema: ‘water en lucht’. Eind februari opent de vernieuwde Molshoop zijn deuren.


Van buiten is het bezoekerscentrum een bijzonder gebouw. Als een reusachtige molshoop rijst het op uit de aarde, met een grote glazen wand op de naastgelegen vijver. Het pad naar de entree daalt af tot half onder de grond. De binnenkant staat echter in contrast met de opvallende buitenkant: het interieur is verouderd en aan vervanging toe. Daarom heeft het bestuur van MAK Blokweer besloten de binnenruimtes ingrijpend te vernieuwen.

De glazen wand biedt beneden een blik onder water, en boven een weids uitzicht over het natuurpark. Deze twee elementen – water en lucht – staan ook centraal in de vernieuwingsplannen. De ruimte wordt door verschillende doelgroepen gebruikt waardoor multi-functionaliteit een belangrijk uitgangspunt is geweest bij het ontwerp, dat door Rozemond Tentoonstellingen werd gemaakt. Het huidige onderaardse thema, vol donkere bruintinten, wordt vervangen door veel licht en ruimte. Ook is er meer aandacht voor het gebruiksgemak van medewerkers én bezoekers, bijvoorbeeld in de vorm van extra bergruimte en cafémeubilair dat makkelijker aanschuift.

De vertrouwde elementen die de Molshoop tot de Molshoop maken, blijven natuurlijk aanwezig. Ook in het vernieuwde ‘water en lucht’-MAK café staat er altijd een medewerker klaar om koffie of limonade in te schenken, kunnen (groot)ouders een boekje voorlezen op de grote bank in de leeshoek, en is er een ontdekhoek voor ondernemende jonge bezoekertjes. Die ontdekhoek wordt wel in een ander jasje gestoken: in plaats van de ‘labkar’ waar kinderen doorheen kunnen kruipen, komt er een heus waterlab waar van alles valt te proberen en te ontdekken. Dit waterlab zal later in het jaar worden geïnstalleerd.

De verbouwing van de benedenverdieping van het bezoekerscentrum start direct na de Kerstvakantie, op 8 januari, en duurt tot 22 februari. De vernieuwing voor de bovenverdieping, waar de tentoonstelling ‘Theater van het landschap’ te zien is, staat gepland voor begin 2019. De financiën voor deze tweede verbouwing zijn op dit moment nog niet rond. Het bestuur van MAK Blokweer hoopt met de vernieuwde benedenverdieping als visitekaartje eventuele sponsors aan te trekken.

Tijdens de werkzaamheden is de Molshoop  gesloten voor publiek. De Kijkboerderij en de rest van het terrein blijven toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00 tot 16:00. Op vrijdag 23 februari wordt het vernieuwde MAK café geopend, met alle feestelijke activiteiten van dien.


Deel deze pagina:



Onderwerpen
Geen onderwerpen.