Tuinen

Bij het erf van MAK Blokweer horen ook de tuinen. Naast een schooltuin die onderhouden wordt door bovenbouwleerlingen van een basisschool in de wijk, zijn er moestuintjes voor particulieren, een vlindertuin en een ecologische moestuin. In het natuurpark vind je de kloostertuin.

Vlinder- en bijentuin

MAKK-tuinenEen tuin die aantrekkelijk is voor bijen en hommels is van groot belang. Zij bestuiven meer dan 70% van de landbouwgewassen die nodig zijn voor ons voedsel. Er zijn steeds minder bijen en hommels en dat is alarmerend. Door een tuin met nectarrijke planten in te richten en nestgelegenheid te bieden, proberen we hommels en bijen een handje te helpen. Daarnaast is een vlinderrijke tuin een lust voor het oog!
De educatieve vlinder- en bijentuin is in 2013 gerealiseerd met sponsoring van stichting Waalwiel. Een educatief programma over dit onderwerp is er voor middenbouw groepen van het basisonderwijs. Scholen kunnen hiervoor reserveren via www.nmewestfriesland.nl

tuinenEcologische moestuin

In de moestuin wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Om ziekte en plaagdieren te bestrijden wordt de tuin zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt voor jaagdieren zoals sluipwespen, oorwormen en lieveheersbeestjes. Als bemesting wordt eigen gemaakte compost gebruikt. Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van ecostyle-producten. Per jaar wisselen de gewassen (wisselteelt) zodat de grond niet wordt uitgeput en de planten sterk en gezond blijven. Daardoor zijn ze minder vatbaar voor plantenziekten.