Mak's receptenboek

Brandnetel

Zet brandnetels (Urtica dioica = de grote brandnetel of de Urtica urend = de kleine brandnetel) in je tuin. Je weet dan zeker dat je gifvrije planten hebt. Vlinders zijn je dankbaar. Het is namelijk een waardplant.
Pluk de jonge toppen van de plant eventueel met handschoenen aan. Gebruik een schaar en een mand waar je de toppen in kunt leggen. Als je in het 'wild' gaat plukken, pluk dan alleen wat je nodig hebt.

Brandnetelsoep

4 personen
ingrediënten:
30 gram boter
2 à 3 uien
200 gram jong brandnetelblad
100 gram gekookte aardappels
3dl. groente- of kruidenbouillon, evetueel zelf getrokken van prei, winterwortel, lavas
zout en/of peper
room als je dit lekker of nodig vindt
warmtebron, pan staafmixer

Spel de brandnetel af met kokend water. De brandnetel prikt dan niet meer. In de groentebouillon de aardappels en de brandnetels 5 minuten koken. Intussen de ui in de boter bakken. Pureer met de staafmixer de aardappels en de brandnetels tot het mooi glad is. Voeg dan de gebakken ui toe.
Klaar is deze soep. Eet smakelijk.
De soep kan frisser gemaakt worden door bijvoorbeeld een handje zuring mee te laten koken.

Auteur: Mary de Leur

Oosterse dressing voor fijngesneden bladgroente of spinazie

2 eetl sojasaus (geen ketjap, maar lichte soja)

1tl sesamolie
1 eetl bruine basterdsuiker
2 eetl arachide olie (kan ook andere olie)
1 eetl rijstazijn

Snijd de schone groente fijn, meng de dressing en giet erover, besprenkel met sesamzaad. En koriander!
Ik heb zelf daikon in de tuin, dit is een soort Japanse paarse tuinkers, decoratief en lekker, ook over dit soort salades. Het groeit heel snel.

Auteur: Désirée Vegter

Spinazie pilav met cashewnoten

200 g jonge spinazie
6 lente uitjes
100 g cashewnoten fijngehakt,
2 eetl olijfolie
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 tl venkelzaad
300 g zilvervliesrijst
2 eetl citroensap
625 ml groentebouillon
3 eetl gehakt munt
3 eetl gehakte bladpeterselie

Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Verhit olie in een wok en bak de lentuitjes in 2 min. zacht. Voeg de knoflook en venkelzaad toe en bak in 1 minuut geurig. Roer de rijst erdoor en meng goed. Zet het vuur hoog en voeg bouillon, citroensap en 1 zout toe. Breng aan de kook zet het vuur lager en laat in 45 min. afgedekt gaar worden. Neem de pan van het vuur en bestrooi  met spinazie en kruiden. Laat afgdekt 8 minuten staan, roed dan met een vork erdoor, breng op smaak en bestrooi met cashewnoten.

Auteur: Désirée Vegter

Gefrituurde courgette bloemen( 4-6 bloemen)

25 g bloem
1 eetl olijfolie
2 kleine eiwitten
snuf zout
olie om in te frituren
partjes citroen
keukenpapier

Zeef de bloem in een kom met zout. Roer de olijfolie er met een houten lepel door heen en voeg langzaam 50 ml warm water toe. Als het mengsel vloeibaar wordt neem dan de garde om het beslag te kloppen tot het dik is. Klop de eiwitten goed stijf en meng door het beslag.Zorg dat de bloemen goed schoon zijn en zorg er voor dat je ongeveer 2 cm stengel hebt om beet te pakken.Verhit de olie in de pan. Doop de courgette bloemen in het beslag en frituur aan beide kanten goudbruin. Laat even uitlekken en serveer direct. Bestrooi eventueel met wat zout en serveer met een partje citroen.

Pesto’s divers: bijvoorbeeld van rucola / snijbiet / raapsteel

Kruiden: munt/dille/koriander

Gebruik verschillende noten en kaassoorten
Basis pesto: 
25 basilicum blaadjes
100 ml olijfolie
40 g pijnboompitten
25 g parmezaan
25 g pecorino
zout en peper

Alles behalve olijfolie in blender of keukenmachine dan langzaam olijfolie erbij tot de substantie naar keuze.Lekker op crostini of door pasta.

Slasoep met dille of borage

1 liter groente kruidenbouillon

1 grote voorgekookte aardappel in stukjes
2 kroppen sla
peper en zout
kruiden zoals dille of borage

Maak de bouillon van ui/wortel/selderij/kruiden/peper en zout. Snijd de schone sla in stukken, snijd de aardappel in stukjes en voeg bij de bouillon. Laat de sla 5 minuten koken in de bouillon. Zet de staafmixer in de pan en pureer glad. Voeg de kruiden toe en breng op smaak. Voor een Italiaanse crème soep; Klop 1 eierdooier met 1 eetl  Parmezaanse kaas en roer er doorheen als de pan van het vuur is. Proef en maak eventueel nogmaals op smaak. Garneer met paarse borage bloementjes. Eventueel gebakken scharrelspek toevoegen.

Pasta met bietjes,koriander, knoflook en feta

Verse pasta  voor 4 pers.(tagliatelle)

4 bietjes
1 rode ui
1 gele ui
2 teentjes knoflook
bosje koriander of basilicum
200 g feta
olijfolie

Maak de bietjes schoon en snijd in blokjes. Snijd de uien fijn. Snijd de schone kruiden fijn.Gebruik een wok en verhit  1-2 eetl. olijfolie. Roerbak de ui en de uitgeperste knoflook zacht, niet bruin. Voeg nu de blokjes biet toe. Kook ondertussen de pasta kort gaar. Blijf de bietjes op een laag vuur zachter worden. Voeg de kruiden toe, peper en zout. Schep de hete pasta uit de pan met een schuimspaan of pasta lepel en roer door de groente in de wok. Schep in borden en kruimel er ruim feta over.

Het basis recept voor pasta (ongeveer 6 pers.)

300 gram bloem (het liefste Italiaanse bloem die gebruikt voor het maken van verse pasta, te koop in Italiaanse delicatesse zaken)

3 eieren middenformaat!
zout
1 eetlepel olijfolie

Een grote houten plank. Zeef de bloem op de houten plank. Maak een kuil in het midden, breek de eieren in de kuil. Klop de eieren los met een vork. Voeg zout en een eetlepel olijfolie toe. Begin de bloem door de eieren te roeren met de vork en neem steeds een beetje meer bloem mee totdat alle bloem is opgenomen. Schraap het deeg van de plank en begin met kneden, duwen slaan, vouwen, draaien. Neem de tijd. Het moet een stevig, glad en elastisch deeg worden. Maak een bal en laat het minstens een half uur rusten op kamertemperatuur, alvorens uit te rollen of anders te snijden. Maar als je het deeg niet wilt laten rusten kan je de pasta machine gebruiken.Met de pasta machine: Haal een stuk deeg door de machine op de breedste stand , vouw het op in drieën en bestuif met bloem, haal het opnieuw door de machine. Nogmaals opvouwen, bestuiven en weer door de machine halen, net zolang totdat het deeg glad is. Zet de machine steeds op een wat smallere stand, haal het deeg er 1 keer per stand doorheen zonder het op te vouwen, net zolang tot het een grote deeglap is.Dan pas door de gewenste stand zoals, tagliatelle, spaghetti halen.

Koolrabi en wortel salade

1-2 koolrabi

200 g wortel
50 g walnoten
3 eetl walnotenolie
1 eetl citroen of limoen sap
3 eetl soja room

Was of schil de koolrabi en de wortel en rasp grof. Meng door elkaar. Hak de noten grof of breek ze en doe samen met de olie en citroen sap in een kom. Schep de groente erbij, maak op smaak met peper en zout. Dek af en laat koel marineren. Schenk er wat soja room over.
Koolrabi wordt ook vaak gebruikt voor soepen, b.v.  koolrabi-knoflook soep, roerbak gerechten met kerrie of gratineé met kaas uit oven.

Cantuccini ‘tiramisu’

1 zak cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes)

verse aardbeien en/of frambozen
munt
1 eetl Limoncello
250 g magere kwark
2 eetl (fijne) suiker
1 zakje vanille suiker
verse citroenras

Breek de koekjes en verdeel over het benodigde aantal glazen een laagje. Snijd de schone aardbeien in stukjes en meng met fijngesneden verse munt en Limoncello. Meng de kwark met  1 theel citroenrasp, 1 eetl Limoncello, de suiker en vanille suiker.Schep een lepel kwark over de glazen en garneer met wat aardbeien met munt. 

Auteur Désirée Vegter www.debontetafel.nl

Vlierbloesemsiroop

Dit recept kan op vele manieren worden gemaakt. Ik ver vang de suiker ook 
wel eens door een halve fles agavesiroop.

10 a 15 bloemschermem van de vlier
350 gr gram suiker
1 liter 
kokend wate
3 biologische citroenen in schijfjes of partjes
1 goed 
gesterisiseerde flea met een etiket waar vlierbloesemsiroop of limonade op 
staat.

Oogst bij droog weer voor 12 uur. De bloemen moeten lekker ruiken. Als de 
bloemen wat ouder zijn kunnen ze ook wel naar kattenpies ruiken. Schud de 
bloemschermen voor gebruik goed uit om achtergebleven insecten te 
verwijderen. Stop de geoogste bloemen in een flinke pot. suiker er op 
strooien en de citroenstukjes er bij doen. Het kokende water er overheen 
gieten. Alles goed door roeren.
Af laten koelen. pot sluiten en 4 dagen in de koelkast laten trekken. Af en 
toe door roeren. Dan door een natte doek gieten die in een vergiet boven op 
een kom kan staan.
Giet de limonade in de fles. Je kunt de limonade puur drinken of verdunnen 
met water als je het te zoet vindt; koolzuurhoudende bronwater; of witte 
wijn. Op een mooie zonnige zomeravond drinken met ijsklontjes waar een mooi 
bloemetje, bijv. vlierbloesem of kommerkruid of viooltje, in gevroren is.

Hier volgt nog een recept dat ik al heel lang klaar maak. Vooral in de 
winter. Het is een vervanging van een  gewone gehakbal. Ik noem dit

Havermoutgehakt Hanokwa

Het is een '' vernoeming' 'van de ingrediënten die 
in dit recept zitten. Het woord staat leuk op een menukaart. Het kan een 
gespreksonderwerp worden.

150 gr havermout
250 gr kwark
1 1/2 dl melk
1 ei
100 gr geraspte kaas
2 
eetl. gemengde kruiden bijv brandnetel rozemarijn tijm oreganopeterselie 
bieslook
1/2 eetl Worcestershiresaue
1 fijngesnipperde ui
50 gr gemengde 
gemalen noten
zout en peper naar smaak
boter.

Roer alle ingrediënten, uitzondering van de boter, door elkaar en proef het 
mengsel. Maak het af met jou smaakgevoel.
Laat het 10 minuten staan. Het dikt dan in. Smelt de boter in een koekenpan 
en schep , ik doe dit met een ijslepel, het beslag erin; verdeeld in 4 of 5 
bergjes, die je vervolgens een beetje plat drukt. Bak de koekejs op een laag 
vuur, ze worden gauw te bruin. Keer het koekje na een minuut of 5 om . En 
bak de andere kant ook mooi bruin.

Auteur Mary de Leur

Raapsteel met knoflook,rode ui en pijnboompitten

Bak de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan, en zet apart. Doe een beetje olijfolie in de pan, voeg rode uienringen toe en bak tot de ui zacht en goudbruin is, dus langzaam op een laag vuur. Doe de knoflook, de raapstelen, peper en zout erbij, en roerbak tot de raapstelen geslonken zijn. Meng door of over warme spaghetti. Serveer met vers geraspte Parmezaanse of pecorino kaas en de pijnboompitten.

Auteur Désirée Vegter www.debontetafel.nl