Agrarische kringloop

Bij MAK Blokweer streven we naar een gesloten kringloop. Dit houdt in dat we alle mest die de dieren produceren niet afvoeren, maar zelf weer hergebruiken.

 

We doen dit door het te composteren samen met het groene afval uit de tuinen en het natuurpark. De compost gebruiken we weer als voeding voor de tuinen en de boomgaard. De grootte en de samenstelling van de grazers (geiten en schapen) is aangepast aan de grootte van het natuurpark. 

In de stal zijn naast de kleindierverblijven, een geitenverblijf en een varkensverblijf te vinden. De stal is aangekleed met ontdekklepjes voor jong en oud met daarin allerlei informatie over de dieren, het landschap en het milieu. Daarnaast hangen er educatieve platen met o.a rasinformatie en de ontstaansgeschiedenis.

Biologisch

Onze dieren worden biologisch gehouden. Dit betekent dat we geen gebruik maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, het dierenvoer vrij is van chemische synthetische geur-, kleur-, en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. We houden rekening met het welzijn van de dieren en de aard van het beestje; onze varkens kunnen wroeten en een modderbad nemen. Onze kippen scharrelen en ratten kunnen klimmen. We hebben een gesloten kringloop; alle mest van de dieren wordt gecomposteerd samen met tuin-en groenteafval en hergebruikt als voeding voor de tuinen en boomgaard. De kuddes zijn qua grootte aangepast op het te begrazen gebied, zodat er zo min mogelijk bijgevoerd hoeft te worden.

Vlees

De bokken en rammen kunnen we niet houden i.v.m veiligheid van mens en dier en inteelt. We dragen zorg voor de dieren van geboorte tot de dood en daarom laten we ze bij een slachterij in de regio slachten en verkopen we het (h)eerlijke vlees.

Maks’ kookboek

Om het lekkere scharrelvlees van MAK Blokweer goed tot zijn recht te laten komen heeft het MAK Blokweer een recepten pagina samengesteld met daarin smikkelrecepten voor allerhande lekkerbekken.